Geschiedenis Celsius

| 25/02/2017

De basis voor de Celsius temperatuurschaal werd gelegd in het jaar 1741 door de Zweedse natuurkundige Anders Celsius. Hij ontwikkelde een schaal die het omgekeerde was van de schaal die wij op dit moment kennen als Celsius. Het kookpunt van water lag bijvoorbeeld op 0 graden Celsius, terwijl dat tegenwoordig op 100 graden Celsius ligt. De meetschaal werd na de dood van Anders Celsius in 1744, aangepast door de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (1707-1778). Hij paste de meetschaal aan naar wat wij tegenwoordig kennen als de Celsius temperatuurschaal. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van de Celsius temperatuurschaal.

Carolus Linnaeus interesse in natuurkunde

De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus deed in zijn botanische tuinen bij Uppsala University onderzoek. Hierbij was temperatuur een belangrijk element, bijvoorbeeld omdat de ideale omstandigheden voor de groei van bepaalde planten hierdoor achterhaald kon worden. In 1730 begon hij met het geven van lessen over het onderwerp botanische tuinen. Als voortvloeisel hieruit paste hij in 1744 de bestaande Celsius meetschaal aan, naar hoe wij de Celsius temperatuurschaal tegenwoordig kennen. Belangrijke temperaturen binnen de schaal zijn:

  1. 0 graden Celsius: De temperatuur waarbij ijs omgezet wordt in water;
  2. 37 graden Celsius: De temperatuur van het menselijk lichaam;
  3. 100 graden Celsius: De temperatuur van het kookpunt van water.

Populariteit Celsius temperatuurschaal

De Celsius temperatuurschaal was tot de jaren 60 en 70 niet de meest populaire meetschaal. Dat was namelijk de Fahrenheit temperatuurschaal. Vanaf de jaren 60 en jaren 70 werd de Fahrenheit meetschaal vervangen door de Celsius meetschaal in vrijwel alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten. In de beginjaren werd een temperatuur in graden Celsius nog aangegeven als graden Centigrade. Ter illustratie, het was pas in het jaar 1985 dat de BBC overging van graden Centigrade naar graden Celsius. Tegenwoordig is de Celsius meetschaal de meest populaire temperatuurschaal van de wereld.

4.7/5 - (119 stemmen)

Categorie: Geschiedenis