Thermometer

| 25/02/2017

De thermometer is tegenwoordig niet meer uit het gemiddelde huishouden met kinderen weg te denken. Waar de thermometer tegenwoordig vooral gebruikt wordt om vast te stellen of iemand koorts heeft, behoorde de thermometer vroeger tot het gebruikelijke gereedschap van de natuurkundige. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de thermometer is uitgevonden door de Italiaanse natuurkundige Galileo Galilei. Hij vond de zogenaamde Galileithermometer al aan het einde van de zestiende eeuw uit, waarmee de basis werd gelegd voor de tegenwoordige thermometer.

Galileithermometer van Galileo Galilei

De Galileithermometer had de vorm van een cilinder en was gemaakt van glas. In deze cilinder bevond zich een bepaalde hoeveelheid koolwaterstof, met daarin verschillende glasbelletjes. Iedere temperatuur had nu een bepaalde combinatie van de positie van de glasbelletjes. Het probleem bij deze thermometer was echter dat een goede meetschaal voor temperatuur ontbrak. Dit terwijl het van belang is dat je een goede temperatuurschaal hebt, op het moment dat je de thermometer wilt gebruiken. Hier kwam Daniel Fahrenheit om de hoek kijken.

Thermometer van Daniel Fahrenheit

Daniel Fahrenheit maakte in Amsterdam de eerste betrouwbare thermometer van de wereld met daarbij een bepaalde meetschaal. In tegenstelling tot zijn voorgangers maakte hij geen gebruik van koolwaterstof of water, maar van het giftige metaal kwik. Hij werd aan het denken gezet over de thermometer in het algemeen en over de vloeistof in de thermometer dankzij de Deense natuurkundige Olaus Roemer. Deze Deense wetenschapper had enkele jaren ervoor een thermometer bedacht met als inhoud wijn. Vervolgens introduceerde Fahrenheit in het tweede decennium van de zeventiende eeuw de thermometer met kwik en met de temperatuurschaal Fahrenheit als basis.

Fahrenheit en Celsius thermometers

Tegenwoordig wordt Fahrenheit eigenlijk alleen nog in de Verenigde Staten gebruikt. Dit maakt dat de meeste thermometers momenteel de meetschaal graden Celsius hebben. Ook bestaan er naast de thermometers met Fahrenheit en Celsius ook thermometers met de temperatuurschalen Kelvin, Radkine, Réaumur. Daarnaast worden niet alle thermometers meer gevuld met kwik. Er zijn namelijk ook thermometers die werken op infrarood, gas, water en metaal. De meestgebruikte thermometers zijn echter de vloeistofthermometers.

4.8/5 - (106 stemmen)

Categorie: Gebruik