Het Geboortehuis van Gabriel Fahrenheit

| 22/04/2022 | 0 Comments

De geestelijk vader van de temperatuurschaal Fahrenheit is de natuurkundige Gabriel Fahrenheit. Ondanks dat hij het grootste gedeelte van zijn leven in het Koninkrijk der Nederlanden doorbracht, werd hij geboren in Danzig wat tegenwoordig Gdansk heet. In de tijd dat hij geboren werd maakte Danzig onderdeel uit van Polen, net zoals dat tegenwoordig het geval is. Fahrenheit had echter gezien zijn afkomst de Duitse nationaliteit.

De roerige geschiedenis van Gdansk

De stad Danzig (Gdansk) kent een roerige geschiedenis waarin het zowel onderdeel was van Duitsland, van Polen en zelfs geheel onafhankelijk was. De ouders van Fahrenheit waren Daniel Fahrenheit en Concordia Fahrenheit (geboren Schumann). Zij waren van goede komaf, gezien zij beiden uit een familie van kooplieden kwamen. Zowel de familie Fahrenheit als de familie Schumann woonden al flink wat jaren in Danzig. Gabriel Fahrenheit besloot Danzig achter zich te laten en te vertrekken naar Den Haag in het Koninkrijk der Nederlanden. De plaats waar hij in 1736 ook zou overlijden.

Het geboortehuis van Fahrenheit in Gdansk

Bij een bezoek aan Gdansk is het zeker de moeite waard om het geboortehuis van Fahrenheit te bezoeken. Gabriel Fahrenheit werd geboren op 24 mei 1686. Het geboortehuis van Gabriel Fahrenheit bestaat nog steeds en kun je vinden door via Google Maps te zoeken op het adres 95 Ogarna, Gdańsk. Op het huis wordt duidelijk aangegeven door een muurschildering dat dit het geboortehuis van Gabriel Fahrenheit is (zie hieronder een screenshot van het huis van Google Maps). Je kunt het dus niet missen als je er langs loopt. Leuk is ook dat je via verschillende aanbieders een (volledig gerenoveerd) appartement in het gebouw kunt huren, waardoor je nog dichter bij de geschiedenis van de temperatuurschaal Fahrenheit kunt komen.

Het geboortehuis van Gabriel Fahrenheit in Gdansk in Polen

Bron: Google Maps

4.7/5 - (108 stemmen)

Categorie: Geschiedenis