Geschiedenis Fahrenheit

| 25/02/2017

De meetschaal Fahrenheit is bedacht door de natuurkundige Daniel Gabriel Fahrenheit. Deze ingenieur werd op 14 mei 1686 geboren in de destijds Poolse stad Gdansk. Zijn interesse in natuurkunde bleek al op jonge leeftijd en zou tot zijn dood op 16 september 1736 doorgaan. Fahrenheit is onder andere bekend van de Fahrenheit hydrometer en de temperatuurschaal Fahrenheit. Tijdens zijn leven verbleef hij zowel tijdelijk in Nederland, waaronder een tijd in Amsterdam als een tijd in Den Haag waar hij uiteindelijk op vijftigjarige leeftijd overleed.

Fahrenheit’s interesse in natuurkunde

De basis van de Fahrenheit temperatuurschaal is gevormd door Fahrenheit’s interesse in natuurkunde en het bijbehorende onderzoek dat hij deed als natuurkundige. Zijn interessegebied lag met name op het inzichtelijk maken en het observeren van situaties waarin bepaalde stoffen van vorm veranderden, bijvoorbeeld van vloeibaar naar gas, van vloeibaar naar vast en van vast naar gas. Deze talrijke experimenten werden gerapporteerd in diverse wetenschappelijke journals, waaronder het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society. Deze experimenten vormden tevens de basis voor de Fahrenheit temperatuurschaal

Temperatuurschaal Fahrenheit

De basis voor de temperatuurschaal Fahrenheit is gelegd door experimenten en observaties die zijn gerapporteerd in het in 1724 in het Latijn geschreven artikel Experimenta et Observationes de Congelatione aquae in vacuo factae dat verscheen in het journal Philosophical Transactions of the Royal Society. In dit artikel beschreef hij de keuzes ten aanzien van drie vast gekozen punten die een bepaalde temperatuur in °F vertegenwoordigden. Deze keuzes zijn uitgelegd in het eerdergenoemde artikel en vormen de basisstructuur waarop de Fahrenheit temperatuurschaal gemaakt is. De drie vast gekozen punten zijn achtereenvolgens:

  1. 0 °F: De temperatuur in een mengsel van ijs, water en ammoniumchloride.
  2. 32 °F: De temperatuur bij het transformeren van ijs naar water.
  3. 96 °F: De temperatuur als een thermometer in de mond of onder de arm van een mens werd gelegd.

Populariteit Fahrenheit temperatuurschaal

Lange tijd was de meetschaal Fahrenheit de meest populaire temperatuurschaal in de wereld. Dit was het geval tot in het jaar 1960. Vervolgens gingen in een periode van ongeveer 20 jaar (inclusief de jaren 70) de meeste Europese landen over op de temperatuurschaal graden Celsius. Momenteel wordt de Fahrenheit meetschaal nog gebruikt in diverse kleine landen en in de Verenigde Staten. In Canada wordt het nog gebruikt als een aanvullende schaal op de graden Celsius meetschaal. In de categorie over het huidige gebruik van Fahrenheit lees je meer over in welke situaties de meetschaal Fahrenheit op dit moment nog gebruikt wordt.

4.7/5 - (107 stemmen)

Categorie: Geschiedenis